Degerfors Musikkår, en pigg 130-åring

Degerfors Musikkår

Degerfors Musikkår

Degerfors Musikkår 130 år
Degerfors Kyrka
Dirigent: Barbara Persson
Gästdirigent: Lars-Gunnar Björklund
Solist: Olle Hermansen, esskornett
Konferencier: Håkan Landgren

Det är få förunnat att fylla 130 år och fortfarande vara så pigg och nyter. Degerfors Musikkår har nått denna aktningsvärda ålder utan att lida några speciella ålderskrämpor. Snarare tvärtom. Med födelsedagar kräver festligheter så varför inte bjuda in till en jubileumskonsert. Därför fylldes Degerfors kyrka till sista bänkplats i söndags eftermiddag. Och vem ska leda en sådan tillställning i Degerfors om inte en Landgren, så jovisst, det var Håkan Landgren som fungerade som eftermiddagens presentatör när han inte själv trakterade sina slagverk. 

Det var också en blandad kompott av blåsmusik som presenterades under jubileumskonserten. Till och med ett uruppförande fick den fullsatta kyrkan uppleva.
Det var Piece for Band av Sven-David Sandström, specialskrivet för Degerfors Musikkår. För den oinvigde är denne Sven-David Sandström en mästare i branschen som skrivit väldigt mycket och välkänd musik. Som kuriosa kan också nämnas att en del av partituret till Sven-David Sandströms ”Bilder för slagverk och orkester” finns avbildad på den svenska 50-kronorssedelns baksida.
”Det är ju inte riktigt klokt, det är häftigt” var Håkan Landgrens kommentar till att detta uruppförande nu skulle presenteras. Något som började som en annalkande storm, det stilla regnet innan ovädret bryter ut och åskan börjar mullra. Ett ljud som sedan ekar ut över en blank skogstjärn innan flöjterna förebådar det återkommande solskenet.
Ett nummer som stack ut lite extra var när slagverkssektionen med Håkan Landgren i spetsen gav ett afrikanskinspirerat nummer för marimba (Ghanaia, av Mattias Schmitt). Fick det säkert att spritta lite i benen i de trånga kyrkbänkarna.
Kvällens solist, Olle Hermansen, berättade lite om sina barndomsminnen från Degerfors samt hans utnämnande till hovtrumpetare innan han, på esskornett, framförde Olle Bulls Säterjäntans söndag.
Ett långt Beatlesmedley samt en presentation av kårens ungdomar avrundades med lite presenter. Bland annat så fanns kusinerna från sta´n, Bofors musikkår, på plats och hyllade 130-åringen.
En fin och viktig present stod Degerfors kommun för via kommunalrådet Peter Pedersen. Han lovade att den nya majoriteten i kommunen skulle verka för att Musikskolan i Degerfors, den givna plantskolan för Musikkåren, skulle bli helt avgiftsfri. Med det löftet stängdes konserten via Viktoriamarschen och en pigg 130-åring kunde se tillbaka på en storstilad jubileumskonsert.

BJÖRN REIMERS


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *